Ontrouw, is niet alleen met een ander de lakens delen
Ontrouw, is niet alleen met een ander de lakens delen. Tijdens gesprekken met cliënten op Vrije Seks komt vaak ontrouw aan de orde. Hierbij denken de meesten in een vorm van seks hebben met een ander. Dat weten we eigenlijk allemaal wel. Maar ontrouw is nog zoveel meer dan dat.
Je hebt ook emotionele ontrouw, of liegen, wat ook een vorm van ontrouw is. Laat dit nou nog veel vaker voorkomen dat vreemdgaan met een ander en seks met elkaar hebben. Wat is emotionele ontrouw? Wat is liegen?
Nou iedereen weet heus wel wat liegen is, daar hoeven wij van Vrije Seks niet echt tekst en uitleg over te geven. Zeggen dat je naar A bent geweest, terwijl je naar B was. Het is aan de orde van de dag.
Hoe komt dat? Je gaat liegen als je als kind de ruimte niet hebt gekregen zelf dingen te mogen beslissen en te ondernemen. Ieder mens wil op een gegeven moment zijn eigen leven invullen. Dat zit in de aard van de mens. Ontdekken, onderzoeken. Maar krijg je als kind constant te horen.
Niet doen, blijf af, heb je toch gewaarschuwd, houd je mond of zelfs een draai om je oren. At denk je dan als kind? Zoek het lekker uit, ik lieg wel, want je vraagt er zelf om. Daar ben je niet bewust van, maar is wel de onderliggende reden.
Als je eenmaal dit gaat doen, blijf je het vaak doen. Je denkt dan in je relatie, dat je partner ook dingen niet goed zal vinden, je durft dan immers ook niet je ruimte in te nemen. Waardoor de leugens zomaar worden geboren.
Veel relaties lopen op deze vorm van ontrouw stuk. Getraumatiseerd in de kindertijd, gestart met leugens, kom je daar bijna niet meer vanaf. Als kind kon je daar niet zoveel aan doen, je hebt als mens immers recht om jezelf te mogen zijn. Dat kon je niet zijn, anders was je niet gaan liegen.
Nu je in een relatie bent en volwassen, zou je jezelf eens onder de loep kunnen nemen en voor jezelf te kunnen beslissen. Ik stop hiermee. Ik loop er zelf op vast en ondermijn er de relatie mee. Dit is niet een juiste vorm waarmee ik mijn partner laat zien, echt om de ander te geven.
Emotionele ontrouw kennen we vaak niet. Maar speelt wel een grote rol, als het om ruzie, drama in relaties gaat. Het is een bepaalde vorm van nonchalance, waardoor de partner het gevoel krijgt dat gevoelens niet worden gedeeld.
Allemaal kunnen we zeggen, ik mis je, ik hou van je. Maar ontbreekt daar diepgang bij, dan gelooft de partner op een gegeven moment die woorden niet meer. Emotionele ontrouw is een epidemie aan het worden.
Wij van Vrije seks zeggen hierbij. Vroeger maakte het niet uit, je bleef bij elkaar. Tegenwoordig vraagt een liefdesrelatie ook hard werken, net zo als je voor je baas doet. Alleen zien we daar een beloning in de vorm van een salaris.
Bij een liefdesrelatie zien we de beloning niet. Waardoor we heel snel vergeten en de diepgang laten versloffen. We kunnen niet zonder, we zullen elke dag aan de verbinding moeten werken. Anders is er sprake van emotionele ontrouw en ligt een scheiding in het verschiet.
Want zeg nou zelf, het verliezen van een baan gaat emotioneel minder diep dan het verliezen van een partner. Zorg er dus samen voor het vuur elke dag hoog te laten branden.